Leersoorten en onderhoud
Leer is een prachtig natuurproduct
In de meubelindustrie worden voornamelijk de huiden van runderen, maar ook die van schapen en kalveren verwerkt tot meubelleer. Dit gebeurt bij een looierij (looien=conserveren). In een tijdsbestek van ongeveer 3 weken wordt een huid geconserveerd, gevet en gekleurd c.q. afgewerkt. Hierna worden de leerhuiden doorverkocht aan leerfabrikanten en verwerkt tot o.a. meubelen. Zoals u kunt opmerken zijn er niet veel verschillende leersoorten, maar wel veel verschillende leertypen. Bij het onderscheiden van meubelleer kun je dan ook beter spreken van de verschillende leertypen (mede op basis van afwerking).
Een dierenhuid is opgebouwd uit 3 lagen, te weten: de opperhuid, de leerhuid zelf en het onderhuids bindweefsel. Om meubelleer te maken wordt de opperhuid en het onderhuids bindweefsel verwijderd. De leerhuid zelf blijft over en deze bestaat uit een nerflaag en een reticulaarlaag. We onderscheiden op basis van afwerking de volgende "leersoorten (leertypen)":
- Vol-aniline leer
- Semi-aniline leer
- Gedekverfd leer
- Nubuck leer
- Vintage leer
- Schapenleer
- Wax en/of geolied leer
- Pull-up leer (o.a. By-cast)
- Pilotenleer
- Microleer
- Leatherlook
Wat voor soort leer heb ik?
Volg het stappenplan en bepaal welk onderhoudsproduct bij uw leer past. Bedenk dat deze leerwijzer is gebaseerd op de meest gangbare types leder. Afwijkingen van het gemiddelde kunnen voor komen. Twijfelt u, neem dan liever contact met ons op. Zie voor onze contactgegevens de contactpagina.
stap 1:
Kras voorzichtig met uw nagel over een niet zichtbaar deel van uw leer. Ontstaat er een duidelijke (lichte) kras in het leer dan heeft u meestal te maken met een wax-en/of geolied leer of schapenleer. Over het algemeen vertoont dit leer vaak een niet egale en robuuste uitstraling. Is de gemaakte kras minimaal zichtbaar en is het leer egaal en glad dan heeft u meestal te maken met een glad volaniline leer.
stap 2:
Ontstaat er geen kras, maak dan uw duim nat en druk deze gedurende 5 seconden op één plek (al draaiend) in het leer. Er ontstaat dan een vochtige plek. Is deze donkere plek na ongeveer 10 seconden niet meer zichtbaar dan heeft u te maken met een afgedekt leer of semi-aniline leer. Is de plek na 10 seconden nog zichtbaar en is het leer egaal en glad dan heeft u te maken met glad volaniline leer. Vertoont het leer een veloursachtig (harig) effect dan heeft u te maken met pilotenleer, nubuck, suede of microleer.
stap 3:
Vertoont uw leer geen krasvorming en een egaal en hoogglanzend (glimmend) uiterlijk, voelt het zeer glad aan en is het (meestal) bruin van kleur dan heeft u meestal te maken met een PU-leer.
Leersoorten + afbeeldingen:
- Gedekverfd leer (meest verkochte leersoort in Nederland)
Gedekverfd leer kenmerkt zich door een gepigmenteerde finishlaag die tevens voorzien is van een ingedrukte en egale leerprint/structuur. Het heeft een (meestal) matte uitstraling en voelt redelijk glad aan. Oneffenheden in de lederhuid zijn niet zichtbaar. Praktische leersoort in het gebruik.
---
Semi-aniline leerkenmerkt zich door een meestal glad uiterlijk. Is voorzien van een dunne transparante finishlaag. Het heeft een (meestal) matte uitstraling en voelt redelijk glad aan. Oneffenheden/natuurlijke kenmerken in de lederhuid zijn zichtbaar. Praktisch in gebruik.
---
Kenmerken: matte en meestal robuuste, natuurlijke uitstraling. Kleine oneffenheden in de huid zichtbaar, redelijk krasgevoelig leder (krasjes worden lichter van kleur).
---
Open leder met een veloursachtige/opgeruwden mat uiterlijk. Oneffenheden zijn duidelijk zichtbaar. Natte plekken blijven geruime tijd als een donkere plek zichtbaar.
---
- Pull-Up leer (o.a. By-cast)
(afgewerkt met een Polyurethaan (PU) lak- of folielaag).
Leatherlook (imitatieleer)kenmerkt zich door een duidelijk ingedrukte leerstructuur, relatief lagere prijs. Vertoont een steriel, egaal en meestal glad uiterlijk.